Infoa kurssilaisille

 

Tästä se alkaa!

Ensimmäisen kurssipäivän aikana käymme läpi kurssiohjelman ja monia varjoliitoon liittyviä turvallisuusasioita. Lisäksi tutustumme terminologiaan sekä välineisiin. Tarvittavan oppimateriaalin ja muistiinpanovälineet saat ensimmäisen kurssipäivän aikana.

Varjoliitokurssin aikataulu

Tavoitteenamme on kouluttaa Sinusta kelpoisuustodistuksen omistava, vastuullisesti toimiva ja taitava varjoliitopilotti, joka tunnetaan esimerkillisestä osaamisesta ja lentotoiminnasta. Valmistumisaikataulusi on kiinni siitä, miten otolliset säät kulloinkin (ulkona tapahtuva harjoittelu) ovat ja miten aktiivisesti voit osallistua koulutuspäiviimme.

Teoriaoasuudet järjestetään sunnuntaisin (3 pvää) Tuusulassa, osoitteessa Rutalahdentie 101, 04500 Kellokoski. Tarkemmat aikataulut ja kellonajat näet koulutuskalenterista. Lähin junapysäkki sijaitsee Jokelassa, josta on matkaa opetuspaikalle n. 10km. Tarvittaessa järjestämme noudon pysäkiltä, siitä sovittava erikseen.

Ohjelma kurssipäivien aikana on:

 • Materiaalien ja kurssiohjelman läpikäynti, esittäytymiset
 • Perustietoa varjoliidosta
 • Liidin ja välineet
 • Aerodynamiikka
 • Varjoliitimen ohjaaminen
 • Lentoonlähtö ja laskeutuminen
 • Lentotoiminta ja turvallisuus, vaaratilanteet
 • Yleiset säännöt ja määräykset
 • Väistämissäännöt
 • Hinaustoiminta
 • Sääoppi/ilmakehän ilmiöt ja mikrometeorologia
 • Inhimilliset tekijät
 • Liidin ja välineet
 • Lentoonlähtötavat
 • Epävakaat lentotilat
 • Kirjallinen koe

Näiden lisäksi on siiven maakäsittelyä sekä matalien lentojen ja korkeiden lentojen suorituksia ulkona lentokelien mukaisesti. Näistä sovitaan erikseen. Kurssi kestää lentopäivien mahdollisuuksista riippuen 1,5-3 kuukautta. Pyrimme mahdollisimman nopeaan kurssilta valmistumiseen. Jokainen kurssilainen etenee harjoittelussaan yksilöllisesti, ottaen huomioon motivaation, tiedot ja taidot sekä harjoituksen mahdollistavan sään.

Mitä päälle ja mitä mukaan varjoliitokurssille?

Varjoliito on ulkoilmaurheilua parhaimmillaan. Pukeudu käytännön harjoituksiin säätilan ja kouluttajan antamien ohjeiden mukaisesti. Kurssin alussa haemme tuntumaa varjoliitimeen maakäsittelyharjoituksilla. Muista varata mukaasi riittävästi juomaa, evästä ja kuivia vaihtovaatteita.

Kesäkeleillä lippalakki, aurinkolasit ja -voiteet saattavat olla tarpeen. Hengittävä ulkoiluasu on paras käytännön maakäsittelyharjoituksiin ja tuulelta suojaava asu lentämiseen. Tunnokkaat sormikkaat antavat käsillesi hyvän otteen ja pidon, lisäksi ne suojaavat käsiäsi hiertymiltä. Jalkineiksi tarvitset nilkkaa hyvin tukevat vaelluskengät tai varrelliset lenkkikengät. Shortsien ja muiden lyhythihaisten asujen käyttö on käytännön suoritusten aikana kielletty.

Talvisin sinun tulee pukeutua kerroksittain siten, että suorituksen jälkeen voit pukea vaatekerroksen lisää ja taas tarvittaessa poistaa sen. Jalkineiksi kannattaa valita vedenpitävät, mutta hengittävät ja lämpimät pitkävartiset kengät. Päähän kypärähuppu ja pipo. Käsiin lämpimät sormikkaat ja toiset reppuun varalle.

Pidä myös mukana aina lentopaikoilla koulutuskirjanpitosi (lentopäiväkirja ja koulutuskortti) ja vaadi siihen opettajan kuittaus päivän lentosuorituksistasi. Sinä pyydät kuittausta eikä opettaja…

Varjoliitovarusteet

Kurssin aikana käytössäsi on koulutuskalusto ja varusteet, joten sinun ei tarvitse hankkia mitään erityisiä varusteita. Omia välineitä ei siis ole kiire hankkia. Koulutuskypärää ei saa käyttää ilman kypärähuppua.  Oman kypärän hankinta on ymmärrettävää, sillä onhan kyseessä varsin henkilökohtainen turvallisuusvaruste ja mukavuustekijä. Kysy tarjousta kypärästä opettajaltasi!

PMR- radion hankinta tulee myös ajankohtaiseksi, ellei sinulla sellaisia entuudestaan ole.  Viestintä lentopaikoilla opettajan ja lentävän oppilaan kanssa tapahtuu erikseen sovitulla taajuudella. Kaikkien on hyödyllistä pitää radio koko ajan kuuntelulla, koska silloin oppii myös toisen lentosuoritusta katsellessa, kun  kuulee opettajan korjauskehoitukset lentosuorituksen aikana. PMR-radiot maksavat 50-100 eur pari akkuineen/latureineen. Pidä huoli, että akut/patterit ovat täynnä aina lentopäivän alkeassa (lainaamme kursinajaksi PMR-radion oppilaille)!

Ruokailu

Ruokailu ei kuulu kurssin hintaan. Teoriatuntien aikana tarjoamme oppilaille kahvia ja teetä. Ota mukaan omat eväät! Voit lainata koulutuspaikalta löytyvää mikroaaltouunia sekä jääkaappia.

Ulkona tapahtuviin käytännön harjoituksiin on varattava mukaan riittävästi juomaa. Eväiden suhteen huomioi että ulkoharjoituspaikalla ei välttämättä ole jääkaappia eikä mikroaaltouunia.

Tässä alkuun käytännön infoa mihin kannatta varautua. Lisää sitten ensimmäisenä kurssi sunnuntaina.

Tervetuloa huikean harrastuksen pariin !

 

Terveisin

Jekki Kettu

Varjoliitokouluttaja

Foxer Paragliding

Comments are closed.